Houtskeletbouw

Houtskeletbouw wordt in ons land steeds meer toegepast in de particuliere bouw, zowel als basis voor nieuwbouw als voor aanbouw. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een houtskeletbouw woning. Freco Huis werkt met de prefab houtskeletbouw methode waardoor wij zo efficiënt en duurzaam mogelijk uw woning kunnen bouwen 

Wat is houtskeletbouw?

De houtskeletbouw methode houdt in dat de draagconstructie, ofwel het geraamte van de woning gemaakt is van hout. Deze basis wordt prefab gemaakt, wat betekent dat het geheel of delen ervan voor plaatsing al gereed worden gemaakt in onze fabriek. Wanneer het naar uw kavel wordt gebracht is het grotendeels al af. Dit bespaart enorm veel tijd op de bouwlocatie zelf en zorgt ervoor dat er snel gestart kan worden met de afbouw van uw woning. Op de bouwplaats staat vaak al binnen een dag de basis van uw droomhuis. De fundering en begane grondvloer, die al van tevoren zijn geplaatst, bestaan zoals bij elke andere bouw uit beton voorzien van hoogwaardige isolatiematerialen. 

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?

De techniek van houtskeletbouw bestaat al zo lang als men woningen bouwt en dat is niet voor niks. Het houten skelet biedt een stevige constructieve basis, het is vochtregulerend en duurzaam. Om de houtskeletbouwwoningen optimaal te isoleren wordt er tussen de houten stijl- en regelwerk een minerale isolatie wol toegepast. Dit geeft houtskeletbouw de benodigde (hoge) isolatiewaarde. Daarmee bespaart u een hoop energiekosten op de lange termijn. 

Houtskeletbouw op maat

U beslist en wij bouwen, in onze werkwijze leveren wij volledig maatwerk. Elk huis dat wij bouwen is uniek, wij maken dus geen gebruik van standaardmodellen of voorgefabriceerde producten. Wel zorgen wij ervoor dat uw ontworpen onderdelen en modules van tevoren worden gefabriceerd. Wij maken samen met u een ontwerp en zorgen vervolgens voor de productie en constructie ervan tot de oplevering van uw afgebouwde woning. Kortom, bij ons kunt u terecht voor het volledig bouwproces van uw woning.

Wat is de prefab bouwmethode?

Met de prefab methode, waarbij veel productiewerk van tevoren wordt verricht, wordt de werktijd op de bouwlocatie tot een minimum beperkt. De onderdelen, waaronder wanden, daken en verdiepingsvloeren, worden prefab vervoerd en op locatie tot één volledige woning gemonteerd. Meestal zelfs binnen één dag. De woning is op dat moment grotendeels wind- en waterdicht. Bij Freco Huis gaan we zelfs een stapje verder, de houtskeletbouwelementen worden in onze fabriek al voorzien van plaatmaterialen, de juiste folies, isolatiemateriaal en kozijnen (inclusief glas). In sommige gevallen wordt ook de houten gevelbekleding al in onze fabriek gemonteerd op de houtskeletbouwelementen. Hierdoor wordt de afbouwtijd op locatie nog korter!

Houtskeletbouw voorbeeld 3

Biedt houtskeletbouw voldoende isolatie?

Dit is wellicht de meest gestelde vraag over houtskeletbouw. Om de houtskeletbouwelementen optimaal te isoleren wordt er tussen de houten stijlen en regels isolatie aangebracht. Om uw woning nog beter te isoleren wordt ook aan de buitenzijde extra beplating aangebracht met een hoog isolerende werking. Dit maakt de goed geïsoleerde houtskelet bouwmethode een betrouwbare basis voor uw woning.  De combinatie van isolatiematerialen zorgen ervoor dat het huis koel blijft in de zomer en de warmte vasthoudt in de winter. 

Is houtskeletbouw goedkoper dan traditionele bouw?

De prijs van traditionele bouw en van de houtskeletbouw verschilt eigenlijk niet, de kosten van het bouwproces komen redelijk overeen. Het verschil wordt vooral bepaald door de tijdsduur van de bouw, de energiezuinigheid en de levensduur van het materiaal.

Welke huizen zijn houtskeletbouw?

Er is niet één bepaald soort of type huis dat wij kunnen maken met onze houtskeletbouwmethode, voor elke architectonisch ontwerp kunnen wij een geschikte uitwerking maken tot prefab houtskeletbouwwoning. Mocht dit nu een villa, moderne woning, vakantiewoning, gestucte woning, schuurwoning, recreatiewoning of stolpboerderij zijn, al deze verschillende woningtypes kunnen wij uitvoeren in houtskeletbouw.  

Is houtskeletbouw duurzaam?

Vanaf het productieproces tot aan het gebruik door de bewoners, heeft houtskeletbouw een duurzaam karakter. Bij de productie van houtskeletbouw wordt minder energie verbruikt en wordt minder CO2 uitgestoten dan bij het productieproces van traditioneel gebouwde huizen. Het is zelfs zo dat in hout CO2 wordt opgeslagen, dus ook in het hout dat gebruikt wordt voor uw woning. Dit maakt gebruik van hout extra duurzaam. Bovendien is hout op zich al een hernieuwbare grondstof/ bouwmateriaal. Dat wil zeggen dat hout van nature zelf groeit. Dit in tegenstelling tot steenachtige materialen, wat geproduceerd wordt speciaal voor de bouw. Voor de productie is logischerwijs energie nodig. 

Hiernaast wordt het transport tot een minimum beperkt, doordat er veel materiaal tegelijkertijd kan worden vervoerd. Tijdens de bouw wordt het houtskelet in zeer korte tijd op het bouwterrein geplaatst, ook dit bespaart veel energie. Het houtskelet van een woning gaat erg lang mee, het materiaal is ook nog eens recyclebaar wat weer op de lange termijn zijn voordelen heeft voor het beperken van onze footprint en beter is voor het milieu. 

Welk hout wordt gebruikt voor skeletbouw?

Niet elk houtsoort is hetzelfde, hierdoor is ook niet ieder houtsoort geschikt voor houtskeletbouw. De meest gebruikte houtsoort voor houtskeletbouw en waar wij ook mee werken is het Noord-Europees vurenhout, de naam van dit type hout is Scandinavian Lumber Standard (SLS). Het SLS hout kenmerkt zich door de stevige, dichte structuur en de lange levensduur. Freco Huis maakt standaard gebruik van hout uit beheerde bossen met het FSC keurmerk.

Voordelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw biedt verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor onze eigen wooncondities en comfort. Daarnaast is houtskeletbouw een lichte bouwmethode, wat positieve gevolgen heeft voor de benodigde fundering, die kan in de meeste gevallen lichter worden uitgevoerd dan bij traditionele bouw, waar (zware) steenachtige materialen voor ingezet worden. Dit bespaart ook nog eens in de kosten voor het aanleggen van de fundering.

Gezond en aangenaam leefklimaat

Steeds meer worden we bewust van onze voetafdruk op de natuur en het milieu. Van het produceren van producten tot ons transport, alles wat we doen en aanschaffen is van invloed. Houtskeletbouw minimaliseert deze impact tijdens de bouw van een huis, de productie is milieuvriendelijker doordat het zorgt voor minder CO2-uitstoot en energieverbruik.  

Zeer energiezuinig en duurzaam

Bij Freco Huis zijn wij actief bezig om onze woningen luchtdicht te bouwen. Door een bewezen hoge score luchtdichting zijn de woning energiezuinig en tochtvrij. 
Doordat de voorbereiding veelal in de fabriek plaatsvindt en er gewerkt wordt met grote onderdelen wordt het energieverbruik beperkt. Er wordt in kortere tijd meer materiaal verwerkt onder optimale en geconditioneerde omstandigheden. 

Droge bouwmethode

Naast dat houtskeletbouw energiezuinig is en beter voor het milieu komt er bij de bouwmethode houtskeletbouw weinig bouwvocht vrij tijdens de bouw. In het geval van veelvuldig gebruik van bouwmaterialen zoals cement en beton, komt veel restvocht vrij tijdens het drogen, wat doorgaans ook lang in de woning blijft zitten. In geval van houtskeletbouw is dit niet het geval, er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van droge bouwmaterialen. Hierdoor wordt bouwvocht wat vrijkomt beperkt. 
Naast bouwvocht in de woning kan men te maken krijgen met weersinvloeden. Doordat wij onze prefab woningen in de fabriek voorzien van de juiste folies en tapes, is de woning na het plaatsen op locatie al snel wind- en waterdicht. Hierdoor kan regen geen invloed hebben op de houtskeletbouwconstructie van uw woning. 

Snelle bouwtijd

Het bouwen van nieuwe woningen kost normaalgesproken veel tijd, vooral wanneer dit steen voor steen wordt opgebouwd. Met onze prefab methode wordt er veel tijd bespaard en staat de basis van het huis binnen afzienbare tijd.  

Flexibel bouwsysteem

Door verschillende prefab onderdelen, als wanden, vloeren, daken en voorbereidde modules, kunnen wij een huis ontwerpen zoals u het voor ogen heeft. Wij maken alles op maat en zorgen dat het voor aankomst op het bouwterrein gereed is. Dit biedt veel flexibiliteit in de mogelijkheden.  

Brandveilig

Er bestaat vaak het misverstand dat houtskeletbouw minder brandveilig zou zijn dan een traditioneel gebouwd huis. Dit is echter niet zo. Ook deze bouwtechniek voldoet aan alle brandvoorschriften en samen met de isolatiemethode biedt dit dezelfde veiligheid als bij ander soort bouwmethoden. 

Lange levensduur

Ook op de levensduur hoeft niet te worden ingeleverd bij houtskeletbouw. Houtskeletbouw is zeer stevig en is een betrouwbare basis voor uw huis die langdurig meegaat.  

Meer weten over onze woningen?

Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen