Rieten dak Villa

Huis bouwen met een rieten dak

Een rieten dak wordt veelvuldig toegepast in de bouw van panden en woningen. Meestal wordt er voor een rieten dak gekozen vanwege de esthetische kenmerken. Zowel voor de landelijke stijl als de moderne luxe uitstraling, biedt de rieten kap een bijzondere toevoeging aan het geheel. Met de natuurlijke look, het duurzame materiaal en het flexibele gebruik, is een rieten dak bij velen favoriet. Wanneer je kiest voor een rieten dak is het prettig om te weten waar je aan toe bent, hoe vaak er onderhoud nodig is en welke extra opties er op en aan het dak mogelijk zijn. In dit blog item geven wij onder meer antwoord op deze vragen.

Esthetiek van een rieten dak

Vaak wordt er gekozen voor een rieten dak vanwege de natuurlijke uitstraling. Het voegt in het geval van een moderne villa een luxe element toe, terwijl het bij een landelijke woning juist het authentieke of traditionele aspect versterkt. Bovendien is riet flexibel, daardoor is het mogelijk om organische en gebogen vormen te maken met het materiaal.

Landelijke uitstraling

Een rieten dak versterkt de landelijke uitstraling van een woning. Dit komt mede door de natuurlijke materialen, wat zorgt voor een organische aanblik en het verbindt met de natuur. De textuur en het patroon dragen bij aan het ambachtelijke en traditionele aspect, wat je verwacht bij een landelijke woning. Een rieten dak wordt dan ook vaak geassocieerd met boerderijen, historische gebouwen of een idyllische cottage en maakt een tijdloze indruk.

Moderne uitstraling

Bij moderne villa’s zien we ook vaak rieten daken terug. Het zorgt voor een opvallend contrast van strakke lijnen, glas, lichte kleuren en de natuurlijke uitstraling van het riet. Samen met de vorm zorgt het voor een warm en uitnodigend gezicht.
Zie de volledige fotorapportage van onderstaande woning hier

installatie van rieten dak

Installatie van een rieten dak

Voor het installeren van een rieten dak is vakmanschap nodig, dit vereist ervaring en specialisme. Bij het leggen van het riet zorgen de rietdekkers ervoor dat het riet op de juiste manier wordt bevestigd en dat het waterdicht is. Het is bovendien noodzakelijk dat het riet op een relatief steile dakhelling wordt geplaatst van minimaal 45 graden. Dit is nodig om het water van neerslag snel te laten aflopen zodat het niet de kans krijgt om door te dringen in het materiaal.

Gebruik van riet

Riet is een grasachtig gewas en groeit rondom meren, rivieren en moerasachtige gebieden. Wanneer het droog en stevig is kan het worden geoogst, dit is voornamelijk in de winter het geval. Het groeit snel en is biologisch afbreekbaar, wat het een milieuvriendelijk en duurzaam product maakt om te gebruiken voor de bouw. Riet werkt geluiddempend en is sterk isolerend, het houdt de warmte goed vast in de winter en in de zomer zorgt het voor behoud van koelte in huis.

Nokafwerking

Voor de bovenzijde van het dak, de nokafwerking, is het mogelijk te kiezen voor halfronde pannen of voor een puntdak middels zetwerk. De halfronde dakpannen zorgen voor de traditionele look, terwijl de puntige afwerking met aluminium of zink wordt gedaan, dit zorgt voor een wat strakkere stijl.

Onderhoud en levensduur van een rieten dak

Voor rieten daken is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Doordat het een natuurlijk product is en vatbaar voor vocht, kan er groei ontstaan zoals mos. Een goed onderhouden rieten dak gaat minimaal 25jaar mee. Maar een levensduur van 40 jaar of langer is geen uitzondering. De levensduur hangt deels af van de kwaliteit van het riet, of het op de juiste manier is gelegd, omgeving rondom de woning (bomen) en van de blootstelling aan weersomstandigheden.

Regelmatig onderhoud en controle verlengen de levensduur van het rieten dak. Een jaarlijkse check wordt aangeraden om ervoor te zorgen dat problemen vroegtijdig worden opgespoord en dat erger kan worden voorkomen. Maar ook het verwijderen van bladeren en vuil draagt bij aan het voorkomen van ingrijpend onderhoud.

Voorkomen van mos

Mos houdt vocht vast en dit is op een rieten dak natuurlijk niet de bedoeling. Mos kan schadelijk zijn voor een rieten dak, het is dus het beste als mosgroei kan worden voorkomen. Er zijn verschillende maatregelen die de kans op mos verkleinen. Hieronder zetten we een aantal voorzorgsmaatregelen op een rijtje die je kan treffen om mos zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal maatregelen kan al bij het leggen van het riet worden genomen. 

  • Regelmatig (professioneel) onderhoud
  • Optimale ventilatie
  • Maximaliseren van het zonlicht
  • Coatings aanbrengen
  • Waterafvoer regulatie

Bio-based materiaal en duurzaam

Doordat riet een natuurlijk materiaal is, is het hernieuwbaar en heeft het een lage milieu-impact. Wanneer het riet vervangen moet worden, is het oude riet biologisch afbreekbaar en kan het zelfs ten goede van de natuur en het milieu worden gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld als compost worden gebruikt en verwerkt tot meststof. Wat ook bijdraagt aan het biologische proces, is dat de rietplanten CO2 opnemen en vasthouden. Bovendien is er geen sprake van CO2 ontwikkeling bij productie, in tegenstelling tot andere soorten dakbedekking.

Vervanging

Een rieten dak gaat bij goede verzorging en regelmatig onderhoud lang mee. Uiteindelijk ontkom je er niet aan, net als bij elk ander soort materiaal, om de daklaag te vervangen. Dit is een arbeidsintensieve onderneming.

Wanneer is vervanging noodzakelijk? Hieronder beschrijven wij een aantal tekenen die aan kunnen duiden dat het tijd is voor vervanging:

  • Als het riet verrot of verweerd is
  • Bij aanwezigheid van veel mos of algen
  • Wanneer de rietlaag te dun is geworden
  • In geval van regelmatige lekkages
  • Bij kromtrekken of scheuren

Bovenstaande kenmerken zijn indicaties, bij twijfel raadpleeg altijd een specialist of rietdekker.

Zonnepanelen op een rieten dak

Het installeren van zonnepanelen op een rieten dak is mogelijk, zowel op een nieuw dak als op een bestaand dak. Indien er andere opties aanwezig zijn om zonnepanelen te plaatsen, zoals een plat dak van de garage, of aanbouw bijvoorbeeld, dan wordt het aangeraden de installatie daar te plaatsen. Installeren van zonnepanelen op een plat dak is uiteindelijk voordeliger en minder arbeidsintensief. 

Is het rieten dak de enige of meest gewenste plek? Dan kan dit uiteraard voor u alsnog daarop geplaatst worden. Meestal worden de panelen ingewerkt in het riet en op de dakconstructie bevestigd.

Rieten dak met dakkapel

Er zijn verschillende mogelijkheden om een dakkapel in een rieten kap te verwerken. Afhankelijk van de grootte en van de wensen van de dakkapel kan het met een platte bovenkant, in dit geval wordt het riet eromheen gelegd en steekt de dakkapel uit als een apart onderdeel. Wil je het geïntegreerd in het rieten dak? Dan kan dit middels een schuin aflopende dakkapel, de ombouw van het raam is in dit geval niet zichtbaar omdat het riet er volledig overheen wordt gedekt.

Brandveiligheid

Er zijn mogelijkheden om een rieten dak tot op zekere hoogte te beschermen tegen brandgevaar. Riet is van nature brandbaar, daarom is het van belang om het risico op uitbreken en verspreiden van brand zo veel mogelijk te beperken. Het materiaal kan geïmpregneerd worden voor een brandvertragende werking, dit moet periodiek worden bijgewerkt zodat het werkzaam blijft. Tijdens het plaatsen van een rieten dak wordt er ook onderliggend folie of platen geplaatst, deze materialen voorkomen dat de brand zich kan verspreiden in de dakconstructie. 

Een ander praktisch beschermmiddel is een vonkenvanger. Dit voorkomt dat er vonken uit de schoorsteen op het rieten dak terechtkomen. Automatische of handmatige sprinklers kunnen een goed hulpmiddel zijn wanneer er eerste tekenen van brand zich voordoen. Maar ook een bliksemafleider is een efficiënte installatie en zorgt ervoor dat er door bliksem in ieder geval geen brand kan ontstaan. Dit systeem leidt de elektriciteit van de inslag direct naar de grond.

Het is aan te raden om bij de constructie van de rieten kap rekening te houden met afstand tot bomen, struiken en buren. Zo voorkom je eenvoudiger dat eventuele naaste brand overslaat op het rieten dak.

Zorg dat je bij het afsluiten van de verzekering aan de nodige eisen voldoet en dat het dak volgens de brandvoorschriften is behandeld en geïnstalleerd. Met het opvolgen van de voorschriften en het uitvoeren van de behandelingen kunt u het risico op brand aanzienlijk verlagen.

Kosten rieten dak

Een rieten dak vereist meer arbeidsintensief werk dan een pannendak, bovendien is kwalitatief riet ook kostbaar. Voor het leggen van rieten daken is vakmanschap nodig. Er zijn minder gespecialiseerde rietdekkers dan dekkers voor pannendaken, het wordt ook steeds schaarser. Om deze reden zijn de diensten vaak duurder. De onderconstructie voor een rieten dak moet extra sterk zijn, dit vergt soms meer werk. Kortom, er zijn een aantal extra kosten waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze voor een rieten dak:

  • Materiaal en arbeidskosten: deze liggen vanwege het vakmanschap en het verkrijgen van voldoende materiaal hoger
  • De onderconstructie: hier zijn extra onderdelen nodig, mede voor de brandveiligheid
  • Onderhoudskosten: er moet regelmatig onderhoud worden verricht en controle worden uitgevoerd
  • Verzekeringskosten: bij een rieten dak heb je te maken met hogere premies
  • Brandveiligheidsmaatregelen: er moeten meer preventieve middelen worden toegevoegd om brand te voorkomen, dan voor een huis met ander soort dakbedekking

Wanneer u kiest voor een rieten dak is het goed om met bovenstaande bijkomende kosten rekening te houden. Voor specifieke prijzen kunt u ons contacteren en u laten informeren over de toekomstige uitgaven.

Voor en nadelen

Voor- en nadelen van een rieten dak

Aan de hand van bovenstaande informatie en toelichting, zetten wij de voor- en nadelen van een rieten dak voor je op een rijtje. 

Voordelen

  • Duurzaam: hernieuwbaar en milieuvriendelijk
  • Isolerend: een rieten dak biedt zowel thermische isolatie als geluidsisolatie
  • Esthetisch: het heeft een mooie natuurlijke uitstraling
  • Flexibel om vorm te geven

Nadelen

  • Meer kosten: het installeren van een rieten dakbedekking is duurder, ook het onderhoud draagt kosten met zich mee
  • Hoger brandgevaar dan een pannendak: ondanks dat je maatregelen kan treffen, heb je te maken met natuurlijk materiaal dat makkelijker vlam vat dan andere dakbedekking
  • Kwetsbaarder voor weersomstandigheden en schade door dieren
  • Vakmanschap wordt schaars, daardoor kan het lastiger zijn om tijdig vakmensen in te schakelen wanneer dit nodig is

Rieten dak bij bouw met Freco Huis

Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden voor uw rieten dak. In de ontwerpfase kunt u met de architect overleggen wat uw wensen zijn en hoe dit het beste vormgegeven kan worden. Wij werken samen met gerenommeerde partners, ook voor het installeren van een rieten dak kunnen wij het proces begeleiden en de dekkers aansturen.

Meer weten over onze woningen?

Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen