vakantie woning bouwen Freco Huis

Recreatiewoning bouwen? Zo werkt het!

Een recreatiewoning biedt vele mogelijkheden, in de eerste instantie om er zelf van te genieten, maar ook om extra inkomsten te genereren door het te verhuren. Freco Huis realiseert uw vakantiewoning naar wens en volledig op maat. Wij houden rekening met de parkvoorschriften en bieden tegelijkertijd alle opties om uw woning zo comfortabel mogelijk te maken.

Dezelfde kwaliteit en comfort als een woonhuis

Wij maken geen onderscheid tussen een woonhuis en een recreatiewoning als het aankomt op kwaliteit en bouwtechnieken. De materialen worden op dezelfde manier vervaardigd en de voorzieningen zijn even hoogwaardig. Denk hierbij aan de isolatie van de woning, maar ook aan de verwarming en ventilatie.

Wij realiseren permanente vakantiewoningen, waarbij de levensduur gelijkwaardig is aan een op maat gemaakt woonhuis. Met de prefab houtskeletbouw methode bouwen wij uw recreatiewoning volledig op maat, zodat u ook op uw vakantiebestemming kan genieten van de gewenste voorzieningen in een huis naar uw zin.

Kenmerken van een Freco Huis vakantiewoning

Ook al gaan we uit van dezelfde kwaliteitseisen en bouwtechnieken als bij een woonhuis, er zijn een aantal kenmerken typerend voor een vakantiewoning. Dit heeft onder andere te maken met de beschikbare ruimte, de parkregels en -voorschriften en met het gebruiksgemak.

Doorgaans zijn de recreatiewoningen die wij bouwen, gerekend met de buitenwerkse maten, rond 100 m2. De nokhoogte bedraagt meestal circa 8 meter en de goothoogte 3,5 meter. Op de begane grond wordt vaak minimaal één slaapkamer en badkamer gevestigd, in sommige gevallen ligt de voorkeur bij meerdere slaapkamers op de begane grond. Over het algemeen bieden de recreatiewoningen die wij bouwen, ruimte voor 6 personen. Uiteraard is het uiteindelijk afhankelijk van uw wensen en voorkeuren, wij leveren te allen tijde maatwerk.

Van voorbereiding tot afbouw

Wij begeleiden u in het volledige proces en ontzorgen tijdens de bouw. Van het vergunningstraject en het voorbereiden van de kavel, tot aan de afbouw en de tuinaanleg. U geeft aan waar de behoefte ligt en wat u uit handen wilt geven.

Hieronder beschrijven wij de werkzaamheden die Freco Huis voor u uit handen kan nemen:

 • Slopen van verouderde recreatiewoning
 • Bouwrijp maken van de kavel
 • De kavel voorzien van bouwstroom en bouwwater (tijdelijke nutsvoorzieningen)
 • Bouw van de nieuwe recreatiewoning
 • Afbouw van de woning, waaronder keuken, vloerafwerking
 • Optioneel kunnen wij zorgdragen voor de tuinaanleg

Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van uw vakantiewoning in het eerste jaar starten wij met de bouw in het winterseizoen, zodat de woning klaar is in het voorjaar. Op deze manier gaat de bouwtijd niet ten koste van de periode waarin u gebruik wilt maken van de woning, of wanneer u deze wilt verhuren. Bovendien is de bouwperiode vaak door het vakantiepark opgenomen in de regels, om de overlast op het park tot een minimum te beperken.

Comfort is het uitgangspunt

Wij zorgen voor alle voorzieningen die u nodig heeft in huis en meer. Bij het bouwen van een recreatiewoning bepaalt u wat er in de woning wordt geplaatst en geïnstalleerd. Het belangrijkste is dat de woning voldoet aan al uw wensen. Het idee van een vakantiehuis is uiteindelijk dat u kunt genieten van ontspanning en leuke activiteiten. Maar vooral dat u het gevoel heeft even weg te zijn uit de dagelijkse routine.

Wij geven enkele voorbeelden van de voornaamste voorzieningen en eventuele luxe extra’s in de woning, waar u aan kunt denken en mee kan nemen in de bouwplannen:

 • Vloerverwarming op de begane grond en 1e verdieping
 • De woning voorzien van airco’s
 • Wasmachine en droger aansluiting
 • Een veranda of overkapping met ruimte om buiten te eten of een loungeset te plaatsen
 • Een oplaadpunt voor elektrische auto’s
 • Een stortdouche, sauna, sunshower en/of infraroodpaneel in de badkamer
 • Slaapkamer(s) voorzien van een eigen badkamer
 • Installeren van een gashaard

Wij denken graag met u mee over de meest passende voorzieningen en het realiseren van uw wensen.

Waar u aan moet denken bij het bouwen van een recreatiewoning

Net als bij het bouwen van een woonhuis komt er veel bij kijken. U krijgt te maken met vergunningaanvragen, regelgeving en er moeten vele keuzes gemaakt worden omtrent de bouw en materialen. Er zullen verschillende partijen betrokken zijn bij het ontwikkelen van uw vakantiewoning. Om ervoor te zorgen dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan, is het daarom aan te raden om een financieel overzicht bij te houden en een planning te maken. Freco Huis kan u helpen om dit in kaart te brengen en om overzicht te houden.

Regelgeving en eisen van een vakantiepark

Wij realiseren recreatiewoningen volgens de geldende bouwbesluit regelgeving, onder de functie logiesfunctie of woonfunctie. Hieronder vallen ook de Beng normen, ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Zo zal uw recreatiewoning zeer laag in energieverbruik zijn. 

Het is belangrijk om u van tevoren te laten informeren over het bestemmingsplan van de kavel en de lokale bouwvoorschriften. Onze architecten helpen u hiermee op weg en kunnen u meer vertellen over waar rekening mee moet worden gehouden en wat er mogelijk is op de desbetreffende locatie. Freco Huis heeft ervaring in verschillende gemeenten met het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe recreatiewoning.

Bouwen op afstand

Wanneer u ervoor heeft gekozen om een recreatiewoning of vakantiehuis te laten bouwen, is de kans groot dat de woning zich wat verder weg bevindt. Het bouwproces zal dus op enige afstand plaatsvinden. Wij zorgen ervoor dat het traject in goede banen wordt geleid en dat u niet om de haverklap naar de bouwplaats hoeft te komen om mee te kijken of te controleren.

In eerste instantie begeleidt Freco Huis, samen met de architect, tijdens het vergunningsproces en bij het ontwerpen van de woning. Wij kunnen u ontzorgen in het ontwerpen van de recreatiewoning en aanvragen van de benodigde vergunningen. Maar ook ter plaatse houden wij zicht op de bouw en werkzaamheden waar wij in overleg met u kunnen bijsturen. Wij werken met lokale partijen en staan in nauw contact met onder andere de gemeenten, waardoor we snel kunnen schakelen.

Geen typische bungalow

Over het algemeen bestaat er een typisch beeld bij een recreatiewoning en wordt er vaak naar gerefereerd als bungalow. Een bungalow is veelal lage traditionele bouw, eenvoudig en gelijkvloers. Freco Huis bouwt unieke woningen die zich onderscheiden van het typische ‘vakantiehuisje’ beeld. De keuze voor de stijl van de woning wordt door u bepaald, onder de voorwaarden van het recreatiepark. De term recreatiewoning of vakantiewoning is daarom meer gepast, elke woning die wij bouwen heeft unieke kenmerken en een uniek karakter.

Voorbeeldprojecten

Freco Huis heeft ruime ervaring in het bouwen van recreatiewoningen, met name op Texel. Uiteraard kunt u ons ook inschakelen voor een vakantiehuis op het vasteland. Om u een goed beeld te geven van de mogelijkheden en de woningen die wij realiseren, zijn hieronder een drietal voorbeeldwoningen te vinden.

vakantiewoning bouwen voorbeeld woning texel

recreatiewoning bouwen de koog

voorbeeld vakantiehuis bouwen

Verhuren van je recreatiewoning

Velen kiezen voor een vakantiewoning om deze een groot deel van het jaar te verhuren. Hoe werkt dit? Allereerst is het van belang om je goed te informeren bij het desbetreffende recreatiepark, er zijn meestal vaste regels voor het verhuren van een woning opgesteld. Ook zijn de voorzieningen van de woning van belang, er bestaat een puntentelling waarbij de woning wordt beoordeeld voor verhuur. Dit draagt bij aan de populariteit van de woning en aan de prijs die u kunt vragen aan potentiële huurders.

Compact en compleet

Bij het realiseren van een recreatiewoning is er meestal minder ruimte en oppervlak beschikbaar dan bij een woonhuis. Wij zorgen ervoor dat de vakantiewoning zo optimaal mogelijk wordt ingericht, zodat het u aan niks ontbreekt. Ondanks dat er meer op minder oppervlak geplaatst moet worden, wordt het compleet naar wens ingericht. Uiteraard houden wij hierbij rekening met het woongemak, maar ook met de technische installaties. Kortom, een compacte woning met complete voorzieningen.

Meer weten over onze woningen?

Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen