Kavel van uw dromen op het oog? Tips voor het vervolg

U loopt al een tijdje rond met de droom om een eigen huis te bouwen en u heeft onlangs een kavel gezien die helemaal past in uw plaatje. Spannend! Maar wat zijn nu eigenlijk de vervolgstappen die genomen kunnen worden om uw plannen te realiseren. U leest het in dit artikel wat er komt kijken bij het aankopen van een kavel en het ondernemen van de stappen om uw droomhuis te realiseren. 

Welke stappen worden er doorlopen bij de aankoop van een kavel?

STAP 1
Oriënteren. U heeft uw droomkavel op het oog en wil hier graag verdere stappen voor ondernemen. Allereerst begint het natuurlijk bij de bron: contact met de verkopende partij en afstemmen wat aanschafprijs van de kavel is.

STAP 2
Bepaal of uw financiële mogelijkheden toereikend zijn voor het aanschaffen van de kavel en het bouwen van een woning of villa. Het is daarbij raadzaam om samen met uw boekhouder of financieel adviseur de bestedingsruimte goed in kaart te brengen. Hiermee voorkomt u telleurstellingen in de vervolgstappen en het bepalen van het ontwerp van uw droomwoning.

STAP 3
Checken van het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan die geldt voor de kavel. Hiermee krijgt u goed inzicht wat u mag bouwen op de kavel. Qua hoogte, oppervlakte, vormgeving en eventuele materialisatie. Hulp nodig? Freco Huis of één van onze architecten waar wij mee samenwerken kunnen u hier vrijblijvend over informeren.
Daarnaast is het verstandig om na te gaan of de kavel bouwrijp is. Bouwrijp betekent simpelweg of de kavel klaar is om direct van start te gaan met de bouw van de woning. Vrij van obstakels, vlak en zonder verontreiniging in de grond. 

Staat er op de kavel nog een oud huis wat gesloopt dient te worden? Dan is het verstandig om te onderzoeken wat u moet regelen voor de sloop van deze woning. Freco Huis kan u hier ook in ontzorgen. U leest hierover in het artikel Bestaand huis slopen en nieuw huis bouwen. 

STAP 4
Richtprijs aanvragen voor de bouw van een woning.
Ongetwijfeld heeft u een beeld in uw hoofd van de woning die u graag wilt bouwen. U heeft referentieprojecten op onze website bekeken en/of beelden verzameld. Om voldoende informatie in te zamelen voordat u een keuze maakt voor de aankoop van de kavel, informeren wij u graag en kan Freco Huis u voorzien van een richtprijs en bouwkosten voor een desgewenste woning.

STAP 5
Een keuze maken waar u achterstaat.
Het kopen van een kavel en het bouwen van een nieuw huis moet een weloverwogen keuze zijn. Het is daarom belangrijk dat u hier de tijd voor neemt en alle voor- en nadelen afgewogen heeft. Wilt u verder met de aankoop dan kunt u hier over lezen in stap 6.

STAP 6
Het aankopen van de kavel. Gefeliciteerd, u gaat de kavel aankopen zodat u verder kunt met de bouw van uw eigen woning.
Voordat u overgaat tot de aankoop van de kavel is het verstandig om de voorwaarden van de verkopende partij goed te checken. Geen bijzonderheden? Dan kunt u overgaan tot het ondertekenen van het koopcontract en kan de overdracht plaatsvinden bij de notaris.
U kunt er ook voor kiezen om de kavel in optie te nemen, dan houdt de verkopende partij voor een afgesproken termijn de kavel vast, zodat u nog het nodige uit kan zoeken voordat u overgaat tot de definitieve aankoop via de notaris.

STAP 7
Het ontwerptraject aangaan met Freco Huis.
Goed mogelijk is dat u nog geen ontwerp door een architect heeft laten maken. Geen probleem, wij koppelen u graag aan een architect die aansluit bij uw wensen en behoeften.
U kunt dan kiezen om enkel een ontwerptraject samen met Freco Huis aan te gaan of om een all-in pakket af te nemen waarbij het ontwerp, het vergunningstraject en de bouw in 1x wordt aangegaan. U tekent dan direct de aanneemovereenkomst met Freco Huis. Wij werken in het ontwerp en vergunningstraject samen met verschillende architecten, hierdoor kunnen wij de juiste partij aan onze de opdrachtgevers koppelen.
Bij opdracht voor het ontwerp of het all-in pakket start van het ‘ontwerp’ traject van uw maatwerk woonhuis of villa. Tijdens het ontwerpproces blijft Freco Huis u voorzien van advies en houden wij controle over het proces. Hierdoor houden we de planning, bouwkosten en het budget goed in de gaten. 

STAP 7 Optioneel
De kavel staat op uw naam. U kunt verder gaan met het bouwproces van uw woning. Wellicht heeft u al tekeningen laten maken door een architect en zijn de ontwerpkeuzes gemaakt. In dat geval zal Freco Huis een begroting maken voor de kosten voor het bouwen van uw droomhuis. Wanneer u akkoord gaat met de werkzaamheden en de afgesproken prijs kunt u de aanneemovereenkomst tekenen met Freco Huis.

STAP 8
Het definitieve ontwerp ligt op tafel, de overeenkomst met Freco Huis is getekend. U bent tevreden over de plannen en staat te poppelen om te beginnen met bouwen.
Samen met onze kopers begeleider worden opties en details met u besproken. Ondertussen starten wij achter de schermen met het voorbereidingen voor de bouw van uw houtskeletbouw woning of villa. Hierna kan de start van uw droomhuis echt beginnen.

Financiële grip op de situatie

Financiën organiseren voor het aanschaffen van de kavel en het bouwen van uw droomhuis is de basis van uw plannen.
Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in uw financiële situatie en -zekerheid voordat u begint aan het avontuur van uw bouwplannen. Laat u daarom goed informeren en adviseren over uw financiële mogelijkheden.  

Financiering met een hypotheek via de bank? In sommige gevallen is het nodig om de bank zekerheid te bieden. De bank kan u in dat geval vragen voor een nieuwbouwgarantie of afbouwgarantie, waarmee de bank financiële zekerheid heeft bij eventueel faillissement van de aannemer. Er zijn verschillende partijen waarmee samengewerkt kan worden, Freco Huis heeft een goede samenwerking met Woningborg N.V. 

Waar gaat u wonen tijdens de bouw van uw nieuwe huis?

Hebt u een eigen huis wat u kunt verkopen, dan kunnen wij ons voorstellen dat u deze woning voor of tijdens de bouw van uw nieuwe woning verkoopt om meer financiële ruimte te creëren. 
Wilt u toch uw eigen huidige huis aanhouden tijdens de bouw van uw nieuwe woning, dan kan een overbruggingshypotheek uitkomst bieden.
Het is natuurlijk ook mogelijk om tijdelijk een andere woonruimte zoeken in de vorm van een huurhuis, appartement of tijdelijke chalet op de kavel.

Meer weten over het aanschaffen van een kavel en wat hierbij komt kijken?

Wilt u meer informatie over het aanschaffen van een kavel en het bouwen van een nieuwe houtskeletbouwwoning met Freco Huis? Neem dan vrijblijvend met ons contact op, vraag de brochure aan of bel T (0224) 59 16 19.

Meer weten over onze woningen?

Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen