energieneutrale woning houtskeletbouw

Energieneutrale woning bouwen

Het bouwen van een energieneutrale woning wordt steeds meer een vereiste en bovendien een gewenst comfort om in te wonen. Naast de voordelige effecten op het milieu en de besparingen, biedt het namelijk ook extra comfort voor de bewoners. Met de hedendaagse technieken en isolatiematerialen is een nieuwbouw houtskeletbouw woning duurzaam, comfortabel en spaarzaam tegelijkertijd. Bij Freco Huis bouwen wij uw energieneutrale woning. In dit artikel leggen wij uit wat dit inhoudt en welk profijt u hieruit haalt.

Wat is een energieneutrale woning?

Met energieneutraal wordt verwezen naar de balans tussen het verbruik en compensatie van energie. Hierbij wordt rekening gehouden met de energiebehoefte, de isolatie en technologie om de woning zo zuinig mogelijk te maken. Met als doel zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en mogelijk zelfs ‘terug te geven’. Deze woningen worden ook wel energie notaloze woningen genoemd of nul-op-de-meterwoningen.

Bij het ontwikkelen van nieuwbouw woningen worden er steeds meer eisen gesteld aan de isolatie en aan de energie voorzieningen. Zo wordt er bij de nieuwbouw woningen van Freco Huis standaard een warmtepomp en WTW ventilatiesysteem in de woningen geplaatst en zijn er diverse mogelijkheden om de woning zo energieneutraal mogelijk te bouwen.

Freco Huis bouwt energieneutrale woningen, met als basis goede isolatiematerialen en de juiste installaties. Uiteraard wordt de uitwerking, de bouw en esthetiek volledig naar uw wens gerealiseerd.

Hoe wordt een energieloze woning ontwikkeld?

Allereerst is het van belang dat de woning zo min mogelijk afhankelijk wordt gemaakt van externe energiebronnen. Dit wil zeggen het beperken van de energievraag. Om dit te bereiken wordt onder andere rekening gehouden met de oriëntatie van de woning, de isolatie, de luchtdichtheid en de aansluitingen van de houtskeletbouw elementen. Met het optimaliseren van deze eigenschappen wordt een woning deels zelfvoorzienend en beperken we de energiebehoefte. Hieronder lichten we toe hoe dit wordt uitgewerkt.

Oriëntatie

Om de ligging van de woning optimaal te benutten wordt er tijdens het ontwerpproces al rekening gehouden met de zonstand, lichtinval en windrichting. De indeling wordt zo bepaald dat de meest gebruikte ruimtes de langste lichtinval hebben van de zon. Zo worden er bijvoorbeeld, indien mogelijk, de woonkamer en de keuken op zuid ingedeeld. In de slaapkamer is lichtinval minder van belang, aangezien daar vooral in de nachturen gebruik van wordt gemaakt. Ook de windrichting bepaalt een deel van het energieverbruik in huis. In Nederland komt de wind veelal uit het zuidwesten en in het voorjaar is dit vaak een noord/ noordoosten wind.

Isolatie

Het goed isoleren van een woning is cruciaal om ervoor te zorgen dat de energie zo optimaal mogelijk wordt benut. Bovendien voorkomt het warmte verlies in de winter en houdt het koele lucht binnen in de zomer. Hierdoor hoeft de apparatuur minder hard te werken om de gewenste temperatuur te handhaven. Goede isolatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en gelijkmatige temperatuur in de gehele woning. Nog een voordeel is dat het geluiddempend werkt en daarmee geluid van verkeer en buren buiten houdt.

De wand- en dakconstructie dragen ook bij aan de functie van de energieneutrale woning. De houtskeletbouwelementen worden standaard voorzien van een extra isolatielaag aan de buitenzijde. Hierdoor worden mogelijke koudebruggen voorkomen. Uiteraard kan de buitenafwerking naar keuze worden ingevuld.

Een goed geïsoleerd huis vermindert vocht en condensatie in de woning, dit voorkomt schimmelvorming en vocht gerelateerde gezondheidsproblemen.

Luchtdichtheid

Een luchtdichte woning voorkomt ongecontroleerd luchtverlies en tocht. Het zorgt voor een gelijkmatige en constante temperatuur, met een aangenaam binnenklimaat als resultaat. Maar het helpt vooral bij het verminderen van energieverbruik, wat ook weer de waarde van de woning ten goede komt. Door de ventilatie voorzieningen op de juiste en meest efficiënte locaties te plaatsen, komt er voor de bewoners alsnog genoeg frisse lucht binnen zonder dat dit invloed heeft op de energiebehoefte.

Aansluitingen

Door goed na te denken over de bouwkundige details en - aansluitingen wordt vanaf de tekentafel al gewerkt aan uw (bijna) energieneutrale woning. Ook het plaatsen van eventuele overstekken van het dak worden meegenomen in de technische uitwerking. Er wordt van tevoren nagedacht over het installeren van de aansluitingen, zoals ventilatieroosters, maar ook het plaatsen van een overstek, om de kou in de winter buiten te houden en juist te verkoelen in de zomer. Met bijvoorbeeld lamellen en overstekken is het binnenlaten van frisse lucht en hitte van de zon gemakkelijk af te stellen.

Aanvullende energie uit hernieuwbare bronnen

Geen enkele woning is volledig onafhankelijk van het energienet. Er kan uiteraard veel eigen energie worden opgewekt door middel van onder andere zonnepanelen, maar aanvullende bronnen blijven vooralsnog onvermijdelijk. Het liefst maken we dan uiteraard wel gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waarbij het opwekken van de energie niet ten koste gaat van het milieu en de natuur. Energiebedrijven bieden hiervoor de keuze met groene energie contracten. Hernieuwbare energie wordt gewonnen uit de kracht van windmolens, zonnepanelen en soms ook waterstuwing. Deze bronnen zijn onuitputbaar, oftewel ze raken nooit op.

Energieneutrale woning bouwen met Freco Huis

Freco Huis onderscheidt zich door de luchtdichting van de woning boven de standaard te realiseren. Extra aandacht wordt besteed aan goede luchtdichting van de woning. Door naden en kieren tijdens de bouw te voorzien van luchtdichte tapes en folies worden ongewenste luchtstromen voorkomen. Zo ontsnapt er minder warmte en ontstaat een stabiel constant temperatuur behoud in huis.

Bij een nieuwe woning installeren wij standaard zonnepanelen (PV-panelen), een warmtepomp en een WTW ventilatiesysteem. Met het vooruitzicht op de klimaatdoelen en de reeds gestelde eisen, spelen wij in op zowel de behoefte als op de noodzaak.

Warmteterugwinning systemen

De WTW systemen zijn ontwikkeld om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van warmte en lucht. Zo wordt opgewarmd water bijvoorbeeld langs de leiding van de douche afgevoerd, waardoor het douchewater ook sneller opwarmt. Op deze manier gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Dit systeem heet een Douche WTW. Dit effect bereiken we ook door koude lucht op te warmen met warme lucht van binnen. Hierdoor is er minder energie nodig om de verse lucht die de woning binnenkomt op te warmen.

Duurzaam met gescheiden systemen

Nog een mogelijkheid is het aanleggen van gescheiden systemen, waarbij regenwater gebruikt kan worden om de wc door te spoelen in plaats van gebruik te maken van gezuiverd water.

Door deze systemen toe te passen in de woning gaat de energie die wordt opgewekt niet na eenmalig gebruik verloren en is een circulair, duurzaam systeem tot stand gekomen. 

Energievoorzieningen

Er wordt steeds bewuster gekeken naar energie labels en de efficiëntie van energiegebruik van apparatuur. Het verlagen van de energieconsumptie biedt niet alleen financiële voordelen voor de gebruiker, maar ook is het beter voor ons milieu. Met het aanschaffen van zuinige apparaten wordt de energiebehoefte beperkt en worden kosten bespaard. 

Het is inmiddels een standaard en vereiste geworden om zo energieneutraal mogelijk te bouwen. Elke nieuw te bouwen woning waarvoor een bouwvergunning wordt aangevraagd moet voldoen aan de BENG eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Om uiteindelijk aan te tonen dat wij bouwen volgens de verleende vergunning, laten wij de woning inspecteren. Er worden hierbij berekeningen gemaakt door een extern bureau waaruit een definitief energielabel wordt toegekend. Bij Freco Huis leveren wij A+++ tot zelfs A++++ woningen op, dit is niet alleen voordelig maar biedt ook optimale comfort.

Meer weten over een energieneutrale woning bouwen?

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een energieneutrale woning bouwen? Of wilt u graag met ons in gesprek gaan over de mogelijkheden? Neem dan contact op middels het contact formulier of bel T (0224) 59 16 19.

Meer weten over onze woningen?

Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen