Hoe duurzaam is houtskeletbouw?
Wanneer je start met het bouwen van een eigen huis komen er veel onderwerpen en vraagstukken aan bod. Zaken waar je zelf wellicht al over had nagedacht en andere onderwerpen die in de loop van het proces op je pad komen. Zo vormt het type bouw waar je voor kiest de basis van het gehele project, de materialen spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook duurzaamheid staat bij velen op de prioriteiten lijst. Wat kan je verwachten als je kiest voor een houtskeletbouw woning? En in hoeverre is het een duurzame keuze? We lichten het in dit blog item aan je toe.
De basis van houtskeletbouw
Bij Freco Huis bouwen we met de houtskeletbouw methode, hierbij is de basis van de woning, het geraamte, gemaakt van hout. De onderdelen worden prefab in onze fabriek geproduceerd, dit is geheel op maat en zorgt voor meer efficiëntie op de bouwlocatie en tijdsbesparing tijdens het bouwproces. U heeft dus de vrijheid in keuze en wij zorgen ervoor dat de woning naar wens wordt opgeleverd.
Bij een houtskeletbouw woning bestaan een aantal elementen van de constructie uit andere materialen. Denk hierbij aan de fundering waarbij met beton wordt gewerkt. Afhankelijk van het pand is staal ook een veel gebruikt materiaal. Met een basis van houtskelet kiest u voor een sterke, goed geïsoleerde en duurzame bouw.
De twee benaderingen van duurzaamheid
Duurzaamheid is een veelgebruikt begrip en staat in onze beleving voor twee belangrijke ijkpunten in de bouw van een woning. In de eerste instantie zien wij duurzaamheid in de levensduur van een woning. Door gebruik te maken van kwalitatieve bouwmaterialen en een goed doordachte, sterke constructie zorgen wij ervoor dat uw woning toekomstbestendig is en lange tijd meegaat.
De tweede benadering van duurzaamheid is verbonden aan de impact van de bouw en de woning op mens en milieu. Dit houdt in dat transport momenten van materialen naar de bouwlocatie zoveel mogelijk worden beperkt, maar ook dat er bewuste keuzes worden gemaakt wat betreft materiaalgebruik.
Op onze houtskeletbouw methode zijn beide uitgangspunten van toepassing. Het biedt namelijk zowel een lange levensduur van de woning, als een minimale impact op de omgeving.
Levensduur houtskeletbouw woning
Bij de bouw van een woning wordt rekening gehouden met verschillende factoren om ervoor te zorgen dat het langdurig meegaat. In Nederland zijn de technieken zo gevorderd dat onze huizen tegen praktisch alles bestand zijn, dit is ook mede te danken aan de eisen die worden gesteld voor de constructie van een woning of gebouw. Houtskeletbouw is een veelvoudig gebruikte methode in ons land en dat is niet zonder reden. Het biedt een zeer sterke, onderhoudsvriendelijke en kwalitatieve basis voor een pand. Met de juiste keuzes van materialen voor het overige deel van de woning en goede zorg over de woning tijdens het gebruik wordt de levensduur optimaal benut.
Minimale impact
Een ander aspect dat wij van belang achten is de impact op milieu en mens. Dit wil zeggen dat wij ervoor kiezen om zo milieuvriendelijk mogelijk het bouwproces leiden en dat er bij het bouwen van de woning is nagedacht over het ‘teruggeven’ aan de omgeving. Hout is een onuitputtelijke en hernieuwbare bron van grondstof zolang hier op de juiste manier mee wordt omgegaan.
Hieronder benoemen we de belangrijkste uitgangspunten die ervoor zorgen dat de impact op mens en milieu worden beperkt tijdens het bouwproces:
- Gebruik van zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar materiaal, waaronder hout als hoofd bouwmateriaal.
- Het minimaliseren van transportbewegingen, door onder andere prefab onderdelen te vervoeren
- Toepassen van materialen die hernieuwbaar zijn
Keurmerk FSC en PEFC
Het hout dat wij gebruiken voor houtskeletbouw woningen is voorzien van de keurmerken FSC en PEFC. FSC staat voor Forest Stewardship Councel, deze netwerkorganisatie stimuleert duurzaam bosbeheer wereldwijd. Het PEFC keurmerk, oftewel Programme for Endorsement of Forest Certification, zorgt ervoor dat de houtproducten uit een duurzaam beheerd bos worden gehaald en dat deze bossen ook in stand worden gehouden. Bomen slaan tijden het groeiproces CO2 op en stoten zuurstof uit, het is dus van belang dat dit zich constant voortzet.
Ecologisch bouwen met biologisch afbreekbare materialen
Naast de basis van een houtskeletbouw constructie zijn er meerdere duurzame keuzes die gemaakt kunnen worden als het aankomt op materiaalgebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlas, hennepvezels en riet. Materialen die allen biologisch afbreekbaar zijn en waarbij er geen zwaar productie proces aan vooraf gaat. Wanneer de materialen biologisch afbreekbaar zijn wil dit zeggen dat ze bij het vergaan worden afgebroken door de natuur en daarin worden opgenomen. Dit draagt op de lange termijn bij aan het milieu.
Energieverbruik in een houtskeletbouw woning
Door bewuste keuzes te maken is er ook steeds meer mogelijk om de energievraag laag te houden. Wat we hiermee bedoelen is dat bij het bouwen van een woning materialen en technieken worden toegepast die ervoor zorgen dat gebruikte energie zo goed en zo lang mogelijk wordt benut. Denk hierbij onder andere aan hoogwaardige isolatie, zelfvoorziening van energie door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, luchtcirculatie, maar ook de indeling van de woning met lichtinval en dus warmte telt mee.
De houtskeletbouwmethode zorgt voor goede isolatie van de woning, hierbij worden zowel de wanden als daken van isolatiemateriaal voorzien. Bij houtskeletbouw staat er dan al een goede basis om energieneutraal te bouwen. Het toevoegen van het juiste isolatie materiaal, het plaatsen van dubbel of tripple glas ramen en installaties zoals een warmtepomp en zonnepanelen, dragen bij aan de kostenbesparing en aan het realiseren van een energie neutrale woning.
Kiezen voor lokale partijen
Bij Freco Huis werken we met lokale partijen, waarbij de afstanden van productie of verwerking en de bouwlocatie worden beperkt. Dit draagt bij aan minder transportbewegingen tijdens de bouw en aan de efficiëntie van werken. Bovendien helpt het in het proces in aanloop naar de bouw dat we werken met bekende partijen en leveranciers, dit zorgt voor een soepele samenwerking waarbij de verwachtingen overeenkomen met de uitwerking. Ook zijn de communicatielijnen kort, waardoor er snel kan worden geschakeld.
Duurzaam bouwen met Freco Huis
Bij het bouwen van een woning staat duurzaamheid bij ons centraal, zowel betreffende de levensduur van uw woning als het minimaliseren van de impact op het milieu en de omgeving. Wij denken graag met u mee over de materiaalkeuze en het optimaal gebruik van de ligging en oriëntatie op uw kavel. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten, of neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden en voor het opvragen van onze brochure.
Meer nieuws
Meer weten over onze woningen?
Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen