Schuurwoning: stoer en minimalistisch

Een woning met de uitstraling van een schuur, er is steeds meer vraag naar. Niet alleen past dit type woning op het platteland, ook zien we deze wens steeds vaker binnen het stads- of dorpsgebied ontstaan. En waarom ook niet? Minimalistisch wonen is inmiddels een trend geworden en daar past de schuurwoning perfect bij in het plaatje.

Schuurwoning bouwen

Als u heeft gekozen voor het bouwen van een schuurwoning, dan kunt u gaan nadenken over het ontwerp en de materialen die u wilt terugzien in en aan de woning. Bij Freco Huis bouwen wij met een houtskeletbasis, dit heeft echter geen invloed op de esthetiek van de woning. Hoe de woning er uiteindelijk uit gaat zien en welke materialen worden gebruikt, bepaalt u volledig zelf met hulp van een architect. Aan de hand van uw keuzes bouwen wij de woning op maat.

Minimalistisch ontwerp

De schuurwoning bestaat uit een simplistisch ontwerp, rechttoe rechtaan. Een zadeldak, ook wel puntdak genoemd, kan eigenlijk niet ontbreken en eventuele aanbouw wordt meestal weggelaten. Het geheel heeft één breedte en één lengte. In het dak zijn dakramen toegepast, een dakkapel past hier eigenlijk niet in het geheel en verandert de stijl van de woning. De schuurwoning is simplistisch en strak qua belijning. Hieronder vindt u een impressie van een modern schuurwoningontwerp.

impressie schuurwoning visual zadeldak

Materialen

Om de uitstraling van een schuurwoning te creëren, is het kiezen van passende materialen essentieel. Bij een dergelijke woning horen stoere materialen, houtsoorten zoals eikenhout en Douglas hout, maar ook stalen elementen of bijvoorbeeld details gemaakt van zink, zoals een dakgoot of kaders. Afhankelijk van de gewenste stijl, kan je de materialen en de hoeveelheid ervan erop aanpassen. Het in het zicht laten van de constructie is kenmerkend voor een schuurwoning en in de meeste gevallen wordt er voor een houten gevel gekozen om het karakter van de woning te benadrukken, zowel in de traditionele als in de moderne vorm.

Volume in de woning

Een bijkomend voordeel van de schuurwoning en de vorm ervan, is dat het veel ruimte biedt aan de bewoners. Er zijn daarom diverse mogelijkheden om in het huis wat extra elementen toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vide of een bijzondere trap. Door het eenvoudige model van de woning biedt het weer wat extra mogelijkheden voor binnenin de woning. De standaardafmetingen van een schuurwoning die wij bij Freco Huis hanteren voor de bouw is 8,5 meter breed en 14 tot 16 meter lang. De dakhelling van een schuurwoning is stijl, meestal rond de 50 graden en op de eerste verdieping wordt vaak een verhoogde borstwering toegepast, beide dragen bij aan extra volume in de woning.

Waar een schuurwoning bouwen

In de eerste instantie wordt een schuurwoning vaak met een landelijke omgeving en buitengebied geassocieerd. Maar inmiddels zijn de schuurwoningen ook terug te vinden in de meer bebouwde buurten of aan de rand van steden. Dit komt ook mede door de diverse mogelijkheden die het bouwen van een schuurwoning biedt. Met het toevoegen van moderne elementen past een schuurwoning bijvoorbeeld ook in het beeld van een nieuwbouwwijk.

De kenmerken van een moderne schuurwoning

Wanneer je kiest voor een moderne uitstraling van je schuurwoning, zal nog steeds het typische karakter van een schuur zichtbaar zijn, maar is het in een modern jasje gestoken. Door middel van stoere materialen en strakke lijnen, geef je een schuurwoning een hedendaagse look.

De dakbedekking bestaat bij een moderne woning vaak uit vlakke pannen, een stalen of zinken felsdak. De dakgoot wordt minimalistisch en nauwelijks zichtbaar vormgegeven, dit zorgt voor een moderne en strakke afwerking.

Praktische onderdelen, zoals de hemelwaterafvoer, of de regenpijp worden subtiel in de houten gevelbekleding weggewerkt. Hierdoor blijven de strakke lijnen in tact en het minimalisme van de woning goed zichtbaar.

De kenmerken van een traditionele schuurwoning

Bij een traditionele schuurwoning blijven de details zichtbaar en wordt er gewerkt met meerdere soorten materialen. Typisch voor de klassieke bouwstijl van een schuurwoning zijn de rode dakpannen en houten kozijnen in een lichte kleur. Uiteraard staat de keuze vrij en zijn donkere dakpannen en andere kleurstellingen aan de buitenkant ook mogelijk. Bij de authentieke schuurwoning zien we vaak een lage dakgoot, wat het effect van het landelijke geheel versterkt.

Schuurwoning laten bouwen door Freco Huis

Heeft u altijd al de wens gehad voor een minimalistische landelijke woning? Of bent u helemaal overtuigd van deze groeiende bouwstijl? Wij kunnen een complete schuurwoning voor u realiseren. Van de plannen en het ontwerp, tot de afbouw ervan. Bij Freco Huis hebben wij ervaring met zowel de traditionele ontwerpen als het moderne type schuurwoning. Net als bij de andere woningen uit ons portfolio werken wij met de prefab methode, waarbij alle onderdelen op maat worden gemaakt in onze werkplaats. Het huis kan dus volledig naar wens worden gebouwd met een houtskeletbouw basis en elementen die voor uw woning worden ontwikkeld.

Voorbeeld projecten

Om u een idee te geven van de mogelijkheden en de soort woningen waar u aan kunt denken, geven wij hier twee voorbeelden weer van schuurwoningen. Eentje in de moderne stijl en een andere in de traditionele stijl.

Moderne schuurwoning

 

Traditionele schuurwoning

Bed & Breakfast functie deel van de woning

Doordat de schuurwoning veel ruimte en meerdere mogelijkheden voor de inrichting biedt, kan een deel van de woning als bed & breakfast worden verhuurd. Dit biedt een kans voor het genereren van meer inkomsten en geeft het huis een extra dimensie. Wanneer u hierover nadenkt is het goed om op de hoogte te zijn van de criteria voor een bed & breakfast. Zoals de nodige voorzieningen, toegang tot een eigen badkamer voor de gasten en onderhoud, waaronder schoonmaak tijdens en na het verblijf van gasten. Freco Huis bouwt ook recreatiewoningen, waarbij een dergelijk concept vaak wordt uitgewerkt. 

Kosten schuurwoning

De kosten voor het bouwen van een schuurwoning wijken niet ver af van wat een regulier woonhuis zal kosten, ondanks dat de bouwstijl minimalistischer is. Dit heeft onder andere te maken met het soort materialen dat wordt toegepast bij het bouwen van een schuurwoning. Om de schuur uitstraling te creëren zijn er veel houten elementen nodig en deze zijn kostbaar.

In ons blog item ‘Wat kost een huis bouwen?’ lichten wij toe welke mogelijke kosten komen kijken bij het realiseren van een woning. Met een overzicht van deze verschillende kostenposten krijgt u een beter beeld van wat u kunt verwachten. 

Wilt u graag een overzicht van de kosten op maat voor een schuurwoning? Neem dan contact met ons op en vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Meer weten over onze woningen?

Vraag onze brochure aan of neem vrijblijvend contact op: T (0224) 59 16 19 Brochure aanvragen